tirsdag 23. september 2014

NY VINYL I POSTKASSA I DAG: ELDAR VÅGAN – LEVA LIVET , SOM ELDAR I EN ELVIS-FILM





2014. KAPPING.  KAPPINGLPNO2TD12GULL


Fra Platekompaniet.no:
27 år etter En Herre Med Bart fra 1985 er Vazelina-grunnlegger, låtskriver, gitarist, skuespiller, illustratør og Saab-entusiast Eldar Vågan tilbake med sitt tredje soloalbum. På Leva Livet, Som Eldar I En Elvis-film leverer han 16 låter om solnedganger, fjernkontroller, grammofonstifter, biler og - selvfølgelig - totninger. Albumet, som ble innspilt over en periode på to år med hjelp fra diverse kvalifiserte musikere, er produsert av Vågan selv og inneholder blant annet singlene "Sugemerke" og "Nybarbert begge to".

Min kommentar:
Dette albumet ble utgitt i 2012.  Jeg kjøpte det selvfølgelig da, og da det nå i 2014 ble utgitt på gullfarget vinyl, så ble det nok en investering.  Vinylen ligger i et flott utbrettscover, hvor tekstene er trykket på innsiden av coveret.  Akkurat slik jeg vil ha det. 
Musikken er typisk Eldar.  Tekstene virket noe  overdrevne "bygdeaktige", og fremforalt sunget med et glimt i øyet.
 
I låta «Neonlys på Carl Johan» får vi vite at det virker være umåtelig langt fra Toten til Oslo.  Stakkars denne karen i låt nr 3,side 1 som blir så forelsket i ei jente som «er så styggfin bakfra, at hu alltid fekk viljan sin», at han blir nødt til å flytte til hovedstaden som at dama skal få se solnedgang og neongang på hovedstadens paradegate. Eldar legger litt alvor bak denne teksten.

Men humoren er tilbake i neste låt hvor han beretter om sin kjære som bedriver noen heller maskuline interesser og gjøremål mens han er utabygds. Han bør kanskje bli mistenksom når han hører lyder av barbermaskin, sementblander og kappsag i bakgrunen hver gang han ringer hjem.  Når så boksehanskene og cowboystøvlene finnes i garderoben og Saab'en har fått ny motor, Ja, - da bør en kanskje ikke være like godtroende lenger... Eller.....??

Eldar liker å spille rollen som bygdetulling på høyt nivå.  Men han har gjennom aller sine prosjekter vist at han er så mye, mye mere.  Han er f.eks. en megen habil tegner og illustratør. Jeg skal ikke komme inn på alt det Eldar har bedrevet her, men jeg konstaterer at undertegnede har en felles interesse med Eldar. Nemlig interessen og lidenskapen for vinylplater,eller grammofonplater, som Eldar ville sagt.

Her er noen linjer fra låta «En spiss millimeter grammofonstift»
"En spiss millimeter grammofonstift, snudde oppned på alt inni huggu mitt
En grå novemberdag i tre og søtti.
En spiss bitteliten diamant spiss tok å ommøblerte ælt inni huggu mitt
Der barnesang og vers en gang hadde søtti."
Vedder på at det er flere enn meg som kjenner seg igjen her.

Til slutt blir vi presentert for mer eller mindre kjente personer, Eldars egen Respatex Willer og Prøysens Ingebjørg.
Det er vel flere som av og til har kjent på følelsen av å være litt «Respatex Willer».  Man vil ut i den store verden. Hjembygda blir for liten, stusslig og trang.  Og man får ikke den oppmerksomheten man selv syns man fortjener. 
Alle bygder har en Respatex Willer, og om du leter litt finner du helt sikkert ei Ingebjørg også.

Eldar vet hva han vil, og vi vet hva vi får.  Ei god gammaldags plate, men kjent og kjært materiale fra vår alles Eldar.  Han leverer et gjennomtenkt produkt som er fullstendig i Eldars ånd.  Han har planlagt alt ned til minste detalj. Tonene er kjente rockemelodier.  Vi kan danse både swing og tango.  Tekstene er i grenselandet mellom  viser og revy.  Eldar har ikke den største sangstemmen, men det gjør ingen ting.  Satiren blir nesten mere tydelig da. 

Om du tar en titt på Wimps «prikkbelastning» vil du se hvilken popularitet dette albumet har. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende for annet enn enkeltlåter, og her ser det ut som om folk streamer hele albumet.  Da gjenstår det bare å håpe at det ikke blir bortimot 30 år før Eldar kommer med sin neste plate.
Takk Eldar.  Dette var gull verdt. (ordspill til gullvinylen)  Det er herlig når artister står fram uten å ta seg selv så altfor høytidelig.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar