onsdag 24. september 2014

CECILIE ENGER – MORS GAVER.Fra cdon.no:
En varm og personlig beretning om å se en av sine nærmeste forsvinne inn i den store glemselen. Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem, hardt rammet av Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt og solgt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige livsskjebner. Med listene som utgangspunkt skriver Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av de to årene Cecilie Enger skriver Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis ut. Denne romanen er en fortelling om gaver, erindring, og om vår lengsel etter å holde tiden fast.
Min kommentar:
Kan en bok om julegaver innen en familie være noe spennenda da, tenkte jeg.  Men ettersom den lå på bestselgerlista uke etter uke, så ble jeg nysgjerrig og fikk tak i boka. Skal si jeg ble overrasket. 

Dette er så slett ikke kjedelig. Dette er en bok om vår nære historie, og glede, sorg og savn. Det er en bok om å miste sine kjære.  Det er flere måter å miste noen på.  Det kan være en skilsmisse som fører til at barn ikke ser en av sine foreldre  så ofte som de ønsker.  Vi mister familiemedlemmer når de dør, men vi mister dem også i forbindelse med sykdom.  I så måte er Alzheimer en brutal sykdom som rammer så altfor mange av oss.   Det spesielle med Alzheimer er at vi fremdeles må forholde oss til den personen som har blitt rammet, selv om denne har fått en helt ny personlighet, ja, kanskje vedkommende ikke kjenner oss igjen lenger. Akkurat dette er nok den vanskeligste sorgen å bearbeide.  Det er komplisert å sørge over en  person som fremdeles er blant oss.

Boken lar oss reflektere over dette med gaver. Er en gave kun noe vi skal glede oss over.  For min gen del innrømmer jeg gjerne at en gave er selvfølgelig hyggelig, men den oppstår også en forpliktelse i det øyeblikk du har revet av gavepapiret.  Enkelte legger mer i gaver enn andre. Emnet gaver er virkelig en gjenstand for dyptgående sosial forskning. Denne boken priker litt i dette feltet, og vekker virkelig vår interesse.
Dette er en bok som gir leseren både latter og tårer, og for min del var den et kjærkomment avbrekk fra krimlitteraturen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar