lørdag 27. juni 2015

SPLITTER NY VINYL: FOLK & RØVERE – SIRUPSANGER


2015. Voices Of Wonder  . VOW205LP 

Fra cdon.no:
Å fange Folk & Røvere i noen definisjon er befriende problematisk, og det er ikke noen logisk brist når bandet/ prosjektet på album nummer 9 lander i en miks av urban elektronika og jazz. De har vært innom jazzland tidligere, og på det nye albumet er de tilbake langt inne i seig, gyllen musikalsk sirup med påtrengende jazzelementer. Inspirasjon og gjesteartister definerer Folk & Røverealbumene. På «Sirupsanger» gjester en av Norges og kanskje verdens beste jazzpianister, Tord Gustavsen. Med er også en av nasjonens beste trompetister, Sjur Miljeteig. Sammen med åpenbare inspirasjoner, Therese Lechs fantastiske stemme, multi-instrumentalist Øystein Haugan og trommeslager Hermund Nygård har Ulph laget et av Folk & Røveres desidert mest musikalsk rike album. Her er Serge Gainsbourg-åpningen «Romskip», fullstendig inspirert av Karen Os «The Moon Song» og Burial med dårlig batteri i «Sola, Beibi», Bo Kaspers-land i «Random». Tre av sporene er nye versjoner av gamle låter med Tord Gustavsens piano som drivkraft (inkludert tidenes norske sommerhit «Yess!»). Det samme har den strengt elektronika-stramme «Elektrisk», mens «Fatal» er en runde elektronika og «1GongT» er klassisk neddempet elektronika under vokalprestasjonene til Therese Lech og Tord Gustavsens piano. «Evig» er mest av alt Sjur Miljeteigs altoppslukende trompet. «Sirupsanger» er ikke massesuggesjon og hører du etter er det knapt nok refrenger, tvert imot en frisone fra oppskriftene. Men alle vet at salt, syrlig og sirup eller honning setter mer smak.


Min kommentar:

Uten at jeg har tenkt over det har jeg i det siste kjøpt en og annen plate hvor elementer av jazz har vært tilstede. Utrolig, jeg som for noen år siden nærmest unngitt denne sjangeren. Jeg var nesten litt redd disse tonene. De gjorde noe med meg, og i enkelte tilfeller kunne nesten nesten «få litt nerver». Men det er et tilbakelagt stadium. Nå tåler jeg jazzelementene riktig så godt. Og særlig når det er Tord Gustavsen som spiller.

Litt morsomt å tenke på at da jeg som altfor ung jente var Samvirkelags-bestyrer i Hurdal, så underholdt den unge Tord på vårt årsmøte.  Året var  i 1979. Jeg tror guttungen var 8-9 år, men jeg var ikke i tvil om at han ville bli noe stort. Han var et unikt talent.

Folk & Røvere har gått en lang vei fra tidligere utgivelser. Betyr det at de har blitt voksne? Jeg vil tro at de har fått dette spørsmålet en del ganger, og at de er ganske lei det. 

Kall dette gjerne en mer moden musikk. Den er i hvert fall gjennomarbeidet og kryper litt innunder huden på deg. Om vi tidligere, i yngre år, benyttet gruppas musikk til å komme i partystemning, så kan man nå bruke musikken til fullstendig avslapning.
Lytt til låta «Slike Dager», og du vil forstå hva som menes med uttrykket «balsam for sjelen». Her kommer vokalisten Therese Lechs stemme til sin rett. Vakkert, - rett og slett.



Her finner du musikken på   vinyl  og  cd



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar