tirsdag 23. juni 2015

SPLITTER NY VINYL: WHEN – SVARTEDAUEN / THE BLACK DEATH


2015. SOMA. SOMA022

Fra Big Dipper:
En av tidenes mest innflytelsesrike og viktigste norske plater ser atter igjen dagens lys. Det er ingen ringere enn Kristoffer Rygg (Ulver) og Stephen O’Malley (Sunn O))) som er initiativtakere når Svartedauen, eller «The Black Death» som den kalles i utlandet nå utgis i praktutgave, for første gang på vinyl.
 Lars Pedersen, med bakgrunn fra pønkbandet Hærverk på det sene 70-tall, Holy Toy på 80-tallet og popsykedelikerne The Last James, som i tillegg bestod av Lars Lillo-Stenberg og Haakon Ellingsen. Men det er helt klart hans enmannsprosjekt When som har satt de varigste spor, allerede på albumdebuten «Drowning but learning» (1987) vakte hans klipp-og-lim collagemusikk oppmerksomhet i undergrunnsmiljøene. Gjennom sitt lange virke har When beveget seg gjennom uttrykk som samtidsmusikk, folk, industriell, psykedelia, world music, garage hele tiden med en helt spesiell egenart; musikk av When låter sjelden eller aldri som noe man har hørt tidligere.
Svartedauen ble utgitt i 1992 og hevet mange øyebryn. Plata er rett og slett et soundtrack til den store pesten som rammet Norge i 1349 og drepte to tredjedeler av landets befolkning, inspirert av en serie tegninger av Theodor Kittelsen som Pedersen kom over i et antikvariat. Tegningene fremstiller det grimme, mørke og nådeløse og ser man Kittelsens tegninger og hører Whens musikk til det hele samtidig kan vi garantere at man ikke står uberørt igjen. Svartedauden er et 38 minutter langt «musique concrète» lydcollage som blander elementer av tradisjonell norsk folkemusikk, med lyden av hestevrinsk, rotter som gnager, greiner som brekkes og mennesker som stønner. Det er virkelig en av de nifseste platene noensinne innspilt og det er lett å se parallellene til Black Metal, en sjanger der denne plata har hatt stor påvirkningskraft, sommeren ’92 da denne plata kom ut var også på mange måter norsk ekstrem-metalls spede begynnelse
Så om du ser etter den tapte linken mellom Mayhem og Arne Nordheim kommer du ikke utenom denne plata. Mesterlig reutgitt av det Stephen O’Malley-kuraterte plateselskapet Idelocic Organ og presenteres på lydmessig beste vis og inneholder et 12 siders hefte med Kittelsen-tegningene som inspirerte plata.
 Svartedauen var også da en av platene som ble stemt frem da 100 norske musikere kåret tidenes viktigste norske plater i Morgenbladet 2011.

Min kommentar:

Som dere ser så sakset jeg en ganske stor bit fra Big Dipper om denne utgivelsen. Jeg pleier ikke å ta med så mye lesestoff om artist eller album, men denne utgivelsen er så pass spesiell så jeg tok med alt som var på denne nettstedet.

En morsom scene utspiller seg i stua mi idet jeg sette på plata. Jeg er den lykkelige eier av to katter, og de har det desverre med at de skal servere meg en og annen godbit i ny og ne. De har ikke helt forstått enda at jeg ikke setter særlig pris på spissmus, og slett ikke de levende. Ifølge kattehjernen vil de antekeligvis servere så frisk mat som mulig.

Jeg setter på denne skiva i samme øyeblikk som katta kommer inn kattedøra og slipper spissmusa foran beinet mitt. Og i samme øyeblikk som rottene invaderer Bergen på åpningsporet, så driver denne kjærringa en intens krig mot den ene musa som har gjemt seg under vedstativet.   Det var litt vanskelig å få lokalisert den, med alle de lydene fra Svartedauens pestbefengte rotter i høytalerne.  Og katta ble helt forvirra.
Men jeg fikk'n, spissmusa altså,  takket være min nå godt innøvde teknikk med ei lang gripeklype fra hjelpemiddelsentralen.

Værre gikk det, som kjent, i Bergen. Rottene, som i kveld gudskjelov var innestengt i høytalerne mine, flyktet og spredde den værste epedimien som noen gang har herjet i Norge.
Dette musikkstykket er en teaterforestilling kun ved hjelp av lyd. Musikken viser vei gjennom denne sørgeige delen av historien vår, akkompagnert av utallige lyder. Dette er krevende lytting, men «Du Verden» så spennende.

Om du som leser dette arbeider i skolen, så vil jeg be deg vurdere å ta med denne musikken, spill den for barna og ungdommene. Jeg er sikker på at de vil forstå og tolke musikken enda bredere enn jeg er i stand til. La de også samtidig lage bilder, uten å vise dem de bildene som følger med utgivelsen. Det følger nemlig med et nydelig 12-siders hefte med tegninger av den kjente eventyr- illustratøren Theodor Kittelsen. Jeg vil tro at elevene vil komme med mye spennende.

Et album noe utenom det vanlige. Men jeg er glad jeg kjøpte skiva. Og for en gangs skyld så er jeg fornøyd med coveret. Et enkelt, men vakkert utbrettscover med plenty av informasjon om historien, musikerne og utgivelsen. Og i tillegg får vi tegningene. Bedre blir det ikke. Jo, forresten – en cd eller nedlastingscode, eller – Ja takk, begge deler.



 




Her finner du musikken på  vinyl (import)  og  cd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar