søndag 9. oktober 2016

PÅ KINO : KONGENS NEI



Fra filmweb.no:
  • Skuespillere: 
  • Jesper Christensen
  • Anders Baasmo Christiansen
  • Tuva Novotny
  • Ketil Høegh,
  • Regi: Erik Poppe
  • Manus: Harald Rosenløw Eeg, Jan Trygve Røyneland
  • Genre:  Krigsdrama

Kongens Nei handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.
Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.
Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Min kommentar.

Hver eneste gang jeg forlater en kinosal så tenker jeg.  Hvorfor går jeg ikke oftere på kino?  En god film bør selvfølgelig oppleves på et kinolerret, og ikke på en TV-skjerm, selv om disse skjermene etterhvert har blitt store hjemme i stua.
Men kombinasjonen, lerret, lys, gode stoler, mørket, god film og gode skuespillerprestasjoner  gjør opplevelsen komplett.  Ja, og dette var virkelig en god opplevelse.  Og når man da i tillegg  lærer litt norsk historie, ja, - da kan man ikke forlange mer.

Skuespillerprestasjonene er helt uten sidestykke.  Det må jo være svært vanskelig å skulle spille personer som hele det norske folk har et forhold til,.  Og når det gjelder Kong Olav så vil jeg tro at alle født før ca 1985 husker han, og særlig stemmen hans.  Det er derfor virkelig imponerende å se hvordan Anders Baasmo Christiansen legger om stemmen sin for å skape troverdighet.

Nå har jeg sett at det diskuteres på diverse forum at det var ikke sånn det var, at kongen var feig, at regjeringen var feig, at dialogen mellom medlemmene av kongefamilien sikkert ikke var sånn osv.  Osv.  Men dette har vel få om ingen av oss forutsetning for å mene noe  som helst om i dag. Vi var ikke der.  

Jeg forholder meg til filmen.  Jeg bryr meg lite om dialogen i filmen er basert på ord fra manusforfattere i stedet for virkeligheten.  Jeg stoler på at kongens beslutning speiler virkeligheten.  


Så om du ikke har sett filmen enda, så skynd deg til nærmeste kinosal før det er for seint….



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar