onsdag 12. oktober 2016

SPLITTER NY VINYL I POSTKASSA: HUMMING PEOPLE – CARAVELLE


2016. Grammofon. GRAMLP16109HV

Fra bandets presseskriv:
Humming People har sitt opphav på Toten, men har i dag Oslo som base
Allerede i ung alder var det artister som Johnny Cash og Bob Dylan som fylte båndene på de hjemmelagde kassettene deres, og med dette som inspirasjonskilde møttes guttene på en onkels låve for å synge, spille og skrive sanger. Og det var noe spesielt som skjedde når den amerikanske tradisjonsmusikken kom i møte med den norske kulturen: selv om det hørtes amerikansk ut, var det noe som var annerledes. Guttene gikk ikke i boots og skinnvest, men med høyvannsstøvler og lusekofte. Tekstene var ærlige og historiefortellende, og det føltes på kroppen, det smakte jordnært og godt på ekte countryvis, men de sang om noe mer enn bare "highways and guns", det norske liv fikk også plass.
Du kunne rett og slett ane lukten av stabbur og fjøs når disse gutta spilte, og slik er det fortsatt. Humming People har funnet sitt eget og unike uttrykk. Det vekkes en nysgjerrighet hos lytteren, både i innland og utland, har guttene fått erfare. Det appelerer til ung som gammel, nordmann som amerikaner. To kulturer har krasjet på underfult, vakkert vis.
Humming People består av: Joakim Hansen (vokal/bass), John Hjeldsbakken (gitarer/kor), Christer Slaaen (gitarer/kor), Øyvind Bergsaune (trommer).

Min kommentar:

Det kan se ut som om min lille uvane nå har blitt til en vane.  Jeg har det med å kjøpe plate av , for meg totalt ukjente artister, kun ut fra coveret.  Men i dette ligger en spenning som trigger meg.
Jeg kan rett og slett ikke la være.  Så da jeg så bilde av denne skiva på bigdipper.no, så hadde jeg trykket på kjøpknappen før jeg fikk tenkt meg om.
Men dette coveret var jo så spennende.  Og da jeg fikk plata i posten i går, så var det selvfølgelig coveret jeg først la merke til.  Jeg ser at dette er ei plate utgitt i begrenset opplag.  Jeg har da fått en plate i hvit vinyl med nr 65 av 218.



Jeg ante ingenting om bandet, så derfor ble nok overraskelsen ekstra stor da jeg satte stiften ned på A-siden og dansefoten fikk en skikkelig pangstart. Foten fikk virkelig fart på seg i åpningssporet, Freedom.

Hvordan skal jeg så forklare denne musikken?  Jeg har lyst til å si «fjøspop med et snev av gospel», og dette er virkelig positivt ment.  For oss som er oppvokst på gård så er ordet fjøs fyllt med lengsel og kjærlighet. Og fjøslukta?  Jo, den kan være så mangt.  Jeg vil si at fjøslukta er god, men variabel.

Dette er virkelig ei morsom plate.  Og for hver gang jeg hører den, så oppdager jeg lag på lag av både musikk og tekst.  Den er like rik på opplevelser som bilturene vi kunne ha i en VW Caravelle for en god del år siden.  Men det ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på her.
Skulle veldig gjerne ha hørt dette bandet live.  Gjerne på låveball.

Tekstene finner du her:

http://grammofon.no/utgivelser/album/Humming+People/Caravelle/218


Her finner du musikken på  vinyl  og  cd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar