torsdag 15. januar 2015

DAGENS BOK: HÅKAN NESSER – DE SØRGENDE








«Fra cdon.no»
Gunnar Barbarotti er tilbake med sin siste sak. I august 2007 setter Arnold Morinder seg på mopeden for å kjøre til bensinstasjonen og kjøpe en avis. Siden er det ingen som har sett ham. De fleste mistenker at han er utsatt for en forbrytelse fordi hans samboer, Ellen Bjarnebo, tidligere er dømt for mord og har sittet 17 år i fengsel. Men Morinder forblir borte, og så lenge han ikke blir funnet, står etterforskningen i stampe. Gunnar Barbarotti har vært i permisjon siden han mistet sin kone. Da han kommer tilbake på jobb, blir han satt på den gamle forsvinningssaken. Det handler om en politimann som prøver å overleve sin dype sorg, og om en kvinne som har lært å leve med sin. Det handler også om to gamle politisaker som kunne ha vært håndtert bedre, og en reise gjennom Sverige for å oppklare en såkalt «cold case». Dette er den femte og siste boken om politimannen Gunnar Barbarotti fra Kymlinge. Det er samtidig den første og eneste boken om Ellen Bjarnebo, kjent som «Slakteren fra Lille Burma».

Min kommentar:

Til tross for at jeg har lest mange bøker av Nesser, så har jeg klart å overse bøkene om den sympatiske politimannen Gunnar Barbarotti. Dette er det jeg vil kalle en lavmelt krim. Nesser skriver på en slik måte, og har et persongalleri som gjør at ytterligere action blir overflødig. I denne boka er det handlingen og hver enkelt persons tanker og reaksjoner, samt mellommenneskelige relasjoner som er det viktigste. Og med denne formen i å skrive på blir til og med et grusomt parteringsdrap nedtonet til en handling hvor det fokuseres på bakgrunnen til de involverte. Spenningen er tilstede til siste slutt. Personlig liker jeg den svenske tittelen bedre. «Styckerskan från Lille Burma» sier mye mer om handlingen i boka enn den norske intetsigende tittelen ”De sørgende”.

Men i tillegg til en god krim, så er dette også en bok om sorg på flere plan. Hovedpersonen mister sin kone uten forvarsel og må takle sjokket og sorgen, mens andre personer i boka har sine sorger på andre plan. Men alle må leve med sin egen sorg, og takle de utfordringer som følger med den. I et av de siste kapitlene i boka kan vi lese: «Om man ser sorgen som et rom inni seg, så. dreier det seg om døra. Den må alltid være lukket- Enten oppholder man seg inni rommet, eller utenfor. Men man bærer det alltid med seg og kan gå ut og inn som man vil etter behov. Det er bra at ikke døren står og slenger. Det gjør den hele tiden i begynnelsen. Men man lærer”.
Dette kan være en viktig læresetning å dra med seg.

Jeg for min del skal nå få tak i de foregående bøkene om min nye venn Gunnar Barbarotti.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar