onsdag 31. august 2016

FRA PLATEHYLLA: JONAS FJELD BIG BANG BAND – PAN’S FLØYTE


1974.  MERCURY.  6317 502


Jonas Fjeld, - eller Terje Jensen, - eller Texas jensen. eller Dr Jonas Fjeld, - som jeg lærte å kjenne på syttitallet.  Først via gruppa Jonas Fjeld Rock And Rolf Band, siden via flere andre grupper og prosjekter fram til en av Norges mest habile musikere.

Når vi i dag kjenner han som seriøs låtskriver og sanger, kan det kanskje være vanskelig å forstå at Jonas starta med humorband.
Jonas Fjeld Bing Bang Band var det andre bandet som Terje Jensen gav ut plate med.  Det ble med denne ene Lpen

Medlemmene av bandet var:
Doktor Jonas Fjeld.
Advokat Herodes Fask.
Servitør Tom Mat. (Tom Knutsen)
Psykopat Eple Skrott (Øyvind Kristensen)
Banemester Gunnar Olsen.

Her er hva nettstedet mic.no skriver om utgivelsen:

Før neste LP-innspilling forsvant Brunulf Bølle, Helle og Lute Fisk, mens to av de andre medlemmene tok nye pseudonymer: Hermann Normann ble til Gunnar Glans, Tom Metall til Tom Mat. Bandet skiftet samtidig navn til Jonas Fjeld Bing Bang Band, dette for å slippe å bli assosiert med 50-tallsrock hele tiden. Pan’s fløyte (1974) var en morsom og variert LP. «Roll Over, Break Up & Stink» staket ut funk/rock-stilen som Jonas Fjeld Band kom til å satse på noen år frem i tid, mens teksten til «Et par cocktails og en pjolter» var hentet fra en brosjyre utgitt av Edruskapsnemda. Omslaget viste en gjennomtenkt og nøyaktig etterligning av omslaget til boka Pans fløyte i Jonas Fjeld-serien, med Falsk som den djevelsk forførende fløytespilleren blant lettkledte kvinner.


Men albumet var ikke bare humoristiske innslag.  Vi finner også seriøse musikere som:

Her er låtene med kommentarer fra coveret:
A1. Epilog.
       Synnøve Sunnmøre setter over.  Knuth Th Gleditsch gir seg over

A2. Yes, Tonight Josephine
                  Josephine tas under behandlingav Dr Jonas Fjeld personlig.  Hvilken ære.



A3. Roll Over, Break Up & Stink
                    Eple Skrott fikk et tilbud han ikke kunneavslå.  Selv om han hadde aldri så liten lyst.

A4 Harry's Swing And Tap Dance
                    Vi har hørt mye om jenter som liker popband.  Men vi har aldri sett noen.

A5. Stars Got Pimles Too
       Uren hud.  Det er derfor bi bruker sminke.Men det kan ikke skjules lenger

A6. Water, Loo
       Vi kjenner alle våre naboer , men at de kunne være så frekke og stjeledenne melodienog                 sende den til Melodi Grand Prix, hadde vel ingen trodd.

A7. Try It Again
       Det er andre som har gått på vannet før Dr Fjeld.  Men aldri med slik eleganse.

A8. I Feel Fine
       Bob Dylan møter The Beatles møter Doktor Fjeld og hans medsammensvorne

    B1. Half Eaten Banana
        Høres fornuftig ut
    
    B 2. Suicede Shuffle
       Alle kan få selvmordstanker fra tid til annen

B 3. Grown Up Man
       37? De er en ung lege, men en gammel popmusiker Dr Fjeld.

B4. Drums In My Dreams
          Alle popgrupper med respekt for segselv har en trommesole.Endelig Tom Mat, har din drøm gått i oppfyllelse

 B5. Run And Catch The Wind
             Jonas Fjeld kjente en gang en romantisk amerikaner.  Heldigvis for han vet vi ikke hvor                  han er nå

       B6. Et Par Coctails Og En Pjolter
           Live-opptak fra en dagligdags situasjon hjemme hos Eple Skrott
   
B7.  It’s me.
        Jonas Fjeld;  Det eneste som interesserer meg er meg

B8.  Stay Away
       En utilslørt advarsel.  Myntet på visse personer

B9. Epilog
      Kall dem eventyrere, fedrelandsløse – vel, de vil vel ikke grine på nesen av den grnn.  De duger ikke til å bo i byer, og være ordførere Stortingsmenn og talere ved 17-mai tog:  de trekker kanskje det korteste strå når det diskuteres kunst og meieridrift.  Men de forstår den jord de trår på, de vesener som lever på den – og de kjenner strabasenes kunst og menneskeverdets lidenskap – like fra polarnattens barske filosofi , til tropenes giftigskjønne undre.


Alt i alt ei artig plate, selv om de musikalske opplevelsene ikke av det uforglemmelige slaget.
Jeg kjøpte plata da den kom ut, og spilte den jevnt og trutt de første åra.  Men nå hadde den urørt i hylla i omtrent 40 år, så det var på tide med et gjenhør.








tirsdag 30. august 2016

FRA PLATEHYLLA: RANDI HANSEN - Æ UNDRES


1981. NorDisc.  NOR LP 413

Husker du «sola di» ?  Ja, du vet hun Nordnorske jenta med den lyse stemmen. Randi Hansen ble kjent over natten da skiva kom ut i 1979, og «Sola di» ble en landeplage.  Det var forresten K.M.Myrland som tipset plateselskapet om jenta med den særegne stemmen.  Hun bidrar på hans LP «Morild».   Randi ga ut flere plater tidlig på åttitallet, men så ble hun helt borte.

«Æ Undres» er hennes tredje album.  Her har Randi skrevet alle tekster selv.  Ja, hun har skrevet musikken også til alle låtene unntatt, «Om Ei Stund» som er skrevet av selveste Dolly Parton.  Jeg husker at jeg syntes tekstene hennes var alt for triste, så derfor vendte jeg meg litt bort fra denne artisten tidlig på åttitallet.

Randi hadde gode samarbeidspartnere på denne plata.
Se bare her:
Randi trakk seg tilbake som artist i 1985, og har siden jobba som musikklærer.  Hun gjorde et kort comeback i 2008, men siden har vi ikke hørt så mye fra henne.

Da er det godt å ha noen gamle plater i hylla som vi kan lytte til nå og da.  Men jeg må innrømme at denne skiva har ikke jeg spilt siden 1981.


mandag 29. august 2016

FRA PLATEHYLLA: HENNING KVITNES’ NEXT STEP – OPEN ROADS


1984.  Sonet. SLP 1486

Jeg har tidligere fortalt om min kjærlighet til Henning Kvitnes.  Jeg oppdaga stemmen hans da jeg hørte albumet «We like to watch» med Saturday Cowboys.

Jeg siterer fra mitt blogginnlegg om denne plata:

- - "Første gang jeg hørte Saturday Cowboys, eller Henning Kvitnes for å være helt presis, -  fordi det var han jeg la merke til - ,  så var jeg på vei nordover E6 i min ganske så nyervervede bil, en Mitchubitche Lancer 1978-modell.  Jeg kjørte nok sikkert litt for fort, lyttet til radio og følte meg veldig fri og lykkelig.  Jeg var på vei hjem til Velfjord på ferie, en biltur på ca 100 mil. Jeg var nyforelsket og min kjæreste skulle kommer etter med fly. 


På den tiden var jeg helt fortapt i Bruce Springsteen. Jeg hadde kjøpt albumet «The River» da det ble utgitt, og digga hver eneste låt.  Men så hørte jeg plutselig en låt på radioen.  Og det ligna veldig på Bruce.  Stemmen var i enkelte partier dønn lik.  Jeg ble svært overraska da programlederen fortalte at dette var et band fra Halden, og vokalisten var selvfølgelig Henning Kvitnes.   Det og da fikk også Hennng plass i hjertet mitt,, i tillegg til min kjære Arild, ja, - og så Bruce da." - -   


Da "Open Roads " kom i butikkene,  hadde det gått 3 år siden utgivelsen av forrige plate, men jeg var like forelska, i min Arild, Bruce og Henning, - i nevnte rekkefølge.  Og nå kan det se ut som om Henning virkelig nærmer seg Bruce.  Dette ligner veldig på The Boss, men det gjør ingen verdens ting.  Fordi Henning Kvitnes driver ikke og etterligner Springsteen.  Nei, Henning Kvitnes har en slik stemme, og da skulle jeg jaggu bare mangle at han ikke skulle få lov til å bruke den.

I dag kjenner vi Henning mest som en soloartist som synger på norsk.  Men jeg synes det er verdt å høre litt på hans tidligere plater hvor han som bandmedlem framfører tekster på engelsk.  Dette er ekte, klassisk rock n’roll.
Dessverre ble dette den siste skiva med bandet Henning Kvitnes’ Next Stop.

Jeg kjøpte plata da den kom ut, og har spilt den mange , mange ganger opp gjennom åra. Så denne skiva har ikke vært en hyllevarmer i min samling.  Det er helt sikkert.



søndag 28. august 2016

FRA PLATEHYLLA : LASA – DISCOVERY


1978.  Talent.  TLS 3040

Duoen LASA besto av Asa (Asbjørn) Krogtoft og Lars Børke.  På slutten av syttitallet ble norske musikere inspirert av den såkalte countryrocken, gjennom band som Poco, Eagles, The Byrds osv. Vi fikk mange band også her hjemme som ville spille denne type musikk. 

Jeg må innrømme at jeg har hatt en lei uvane, som jeg fremdeles ikke har klart å legge fra meg.  Det bekreftes brogginnlegget om albumet fra gruppa "Svarteper" fra aug / 16.
Jeg kjøper altså musikk ut fra et spennende cover.   Og det var nok coveret som gjorde at jeg kjøpte LASA-skiva i 1978. Og så en ting til, - Vinylen var grønn.  Tidligere hadde jeg kun sett farvede singelplater; grønne Connie Fracis, gule Cliff Richard og blåe Fats Domino.
Coveret var inspirert av maleriet « Leiv Erikson oppdager Amerika». av Chr Krogh
Det ligner, ikke sant?



Men jeg skulle bli positivt overraska.  Asa var jo «verdensberømt» her i Nordland etter først som medlem i gruppene 1-2-6 Taboo og Popol Ace .  Senere som soloartist.  Jeg vil påstå at «Rekkene» er en av Norgers aller beste utgivelser gjennom tidene.

Lars Børke derimot, kjente jeg ikke så mye til.  Jeg hadde hørt han tolkning av «Arms of Mary» fordi den var på en av Treff -platene.  Jeg samla på disse utover syttitallet.  Det var kjente norske artister som ga oss sanger fra hitlistene, ofte med norsk tekst.

Men Lars skulle bli en viktig mann for norsk musikkliv i årene som fulgte.  Det som overraska meg aller mest er noe jeg oppdaga som ikke så lenge siden var at Børke var, sammen med Ole Paus, opphavnmann til «Innerst i sjelen»  En sang som alle har hørt.

Jeg spilte albumet mye på slutten av syttitallet.  Men da jeg tok skiva fram i dag, så tror jeg ikke den har vært spilt siden 1980.  Det ble et hyggelig gjenhør..  Ja, jeg måtte faktisk spille den et par ganger.

Som dere ser så er det dyktige folk som bidrar på plata:
Credits

Det er synd at dette albumet ikke ligger ute på Wimp, Spotify eller Tidal. Får håpe det kommer etter hvert.

Men om du er vinylsamler så anbefaler jeg deg å kjøpe plata.  Den dukker opp med jevne mellomrom på QXL.no eller Tradera.se.  Og prisen pleier å være ganske snill.  Hvis den ikke øker etter dette blogginnlegget da?




lørdag 27. august 2016

SPLITTER NY «GAMMAL» PLATE I POSTKASSA: SPACELINGS – 2000 MEGATONS OF LOVE


1988.  Voices Of Wonder. VOW 006

Jeg samler kun på norsk musikk, og oppdager stadig vekk nye navn og utgivelser.  Ofte tar nysgjerrigheten overhånd, og jeg legger ved en plate av en hittil ukjent norsk artist i en bestilling for å utnytte portotakstene maksimalt.

Jeg må jo få lov til å nevne Postens utspekulerte måte å flå oss vinylsamlere på.  Porto for ei plate er kr 105,- !!!  Uhørt og uforskammet, om jeg skal si det jeg mener. 

Men fordelen er at vi kan få med opptil 4 plater for samme portotakst.  Da hjelper det jo litt. 
Når man ikke vet noen verdens ting om ei gruppe.  Hva gjør en da?  Jo, man googler.  Og her er hva jeg fant ut om gruppa Spacelings:

Fra Rockipedia.no:
Spacelings var sammensatt av musikere fra ulike deler av Oslos rockemiljø – Fossberg var kjent for en helt annen type vokalarbeid i pønkgrupper som Hærverk og Siste Dagers Hellige (7-tommeren «Seks millioner»/«Uskyld», 1983). I sistnevnte band spilte også Knudsen, som dessuten hadde vært med i Kaare Og Partiet (EP-en Hakekors, 1980) og Betong Hysteria. Olsen kom fra Babij Jar, og både Hirsch og Sterner fra Burnt Sienna (splitt-LP med A Technicolor Dream, 1984). Sistnevnte var også parallelt med i Crawdaddy Simone

Og om bandets eneste album skriver det samme nettstedet:

Da bandet ga ut sin eneste langspiller, LP-en 2000 Megatons Of Love, hadde Wenke Simensen (parallelt i Bøyen Beng) tatt over trommestikkene, mens Sterner trommet videre i Crawdaddy Simone og The Tables. Spacelings fortsatte aktiviteten utover i 1989, og gikk i oppløsning av seg selv etter hvert. Knudsen begynte i Sister Rain, Simensen fortsatte i Bøyen Beng, og ble senere med i Meduza. Olsen startet bandet Wonderful World sammen med bl.a. Paul Værlien fra Babij Jar og Torgeir Vikan fra Liliedugg, som ga ut albumet Firestorm Red (1993). Fossberg var med i Turboneger fra 1990–92.

Hvordan skal man forklare musikk?  Jeg sliter litt nå som jeg skal beskrive hva slags musikk som finnes på plata.  Men jeg kan si litt om hvordan jeg opplever den.  Da de første tonene fylte stua mi, så tenkte jeg, - Å , dette er noe køntri-greier.  Men jeg bomma totalt.  Jeg ser at nettstedet Discogs har plassert albumet i kategorien «alternativ rock».  Ja, kanskje det,  Men plata er så variert, og inneholder så mange elementer at jeg synes det er vanskelig å si at musikken tilhører det og det.  Ja, det er en del skikkelig pønk her, men det er også partier med vakre melodiske toner.  Jeg er spesielt glad i gitarspillet, og da særlig på låta «The Eye»

Etter å ha googla litt ser jeg at det er noen eksemplarer av denne skiva til salgs utafor Norges grenser.  Det er flere tyske nettsteder som har skiva på lager.  Det nevnte nettstedet Discogs har i øyeblikket 15 eks til salgs, til priser fra €3 til €20, -  geografisk befinner platene seg fra Norge til Japan.


Jeg likte plata veldig godt, og den var verdt den femtilappen jeg måtte ut med.   Om du som jeg liker, og/eller samler på norsk musikk så bør du lytte til eller aller helst ha denne i samlinga di.



fredag 26. august 2016

FRA PLATEHYLLA: LILLEBJØRN NILSEN – BYEN MED DET STORE HJERTET


1975.  Polydor. 2382 061

Artisten Lillebjørn trenger ingen nærmere presentasjon.  Han har alltid vært der, - han og gitaren.
Mitt aller første minne om Lillebjørn var da jeg så filmen «Himmel og Helvete».  En sterk film om tenåringers lek med narkotika.  Dessverre er den like aktuell i dag som da den kom ut, for nesten 50 år siden.  Den største forsjeller er at den gangen fant man de narkomane kun i Slottsparken.  Nå finner vi dem overalt, også der du bor.

 Jeg har vært på konsert med Lillebjørn bare en eneste gang.  Det var i konserthuset i Oslo i 1982.  Det var kun Lillebjørn på gitar, og Terje Venaas på bass.  Men denne konserten må ha gjort inntrykk.  Jeg husker den svært godt.  Jeg husker hvor jeg satt i konserthuset.  Jeg husker at Lillebjørns kjæreste, eller kanskje det var kone ved siden av meg, og jeg syntes det var voldsomt flaut da publikummere oppdaget henne og begynte å gi henne komplimenter for kjæresten eller kanskje det var ektemannens musikk.

Men det som gjorde størst inntrykk på meg var måten Lillebjørn snakket om Oslo på.  Jeg tenkte:  «Han elsker virkelig denne byen».  Han fortalte om somre i Oslo, med tomme gater.  Jeg hadde ikke bodd så lenge i hovedstaden. Og hadde ikke de samme følelsene for byen.  Men kanskje Lillebjørn og hans sanger hjalp meg til å innrette meg i Norges største by.  Det er en enorm overgang å flytte fra Velfjord til Oslo. – Nemlig.

Men over til Lillebjørn.  På denne skiva gir han oss noen fantastiske tekster.
Se bare her:

Det var vel særlig sangen om Victor Jara som satte seg fast i hodet og hjertet mitt..
Men det var ikke bare meg som likte albumet

Albumet lå 4 uker på VG-lista med 13 plass som beste plassering

Det er gledelig å se at så mye norsk vinyl blir re-utgitt på vinyl.  Her  finner du dette albumet.



torsdag 25. august 2016

SPLITTER NY VINYL I POSTKASSA: HEKLA STÅLSTRENGA – VENTETID


2016.  Talik. TA138LP 

Fra skvis.no:
En hyllest til kjærligheten, med tekster av Robert Burns, Ola Bremnes, Halvdan Sivertsen, Inger Hagerup m.fl.
 Hekla Stålstrenga er musikken fra nord. Et band som gjennom de siste 10 år, sakte men sikkert har bygd seg opp til å bli et nasjonalt fenomen. Alltid med musikken fra nord som sin grunmur. Med låter som "Har du fyr", "Båtbygger Jo", "Folketonen" og "Vise ved vintersolkverv" har de også funnet sin plass på norsk radio sine spillelister.
 Etter bobilturnéen i 2012 er de også blitt allemanseie, og veien fra små samfunnhus i Nordland til et utsolgt Operahus i Oslo viste seg å ikke være så lang som man kanskje skulle tro. Over 10 år er gått siden første konsert og det skal feires. Med nye konserter, ny musikk og nye ord. Alt fra nord.

Min kommentar.

Endelig !  Sjelden har ventetida føltes lenger.  Så da jeg i vår fikk høre at skiva var klar, så begynte jeg å holde øye med platebutikkene på nettet.  Men hva så jeg?  Jo, - albumet var kun lagt ut på cd.  KATASTROFE, - for denne "vinylnerdet"e kjerringa.

Men så -  O Lykke !, - fikk jeg et tips om at vinylutgaven var underveis.  Da var det bare å forhåndsbestille skiva.
Jeg har vært Hekla-fan siden jeg så bandet opptre Live i Brønnøysund for et par år siden.  Om du ikke har opplevd bandet Live enda, så bør du prøve å få det til.  For jeg garanterer at du vil få en uforglemmelig opplevelse.  Bandmedlemmene har en avslappet, nær og meget humoristisk opptreden på scenen.
Men mest av alt, - bandet består av fenomenalt flinke musikere. 

Om du ikke kjenner bandet, så anbefaler jeg dette programmet som ligger i Nrks skattekiste.
Her får vi bli med bandet på turne, - i bobil.

Ventetid, -  Ja, det har det vært.  Men jeg mistenker at det ikke er min ventetid på bandets neste plate som er grunnlaget for tittelen.  Jeg leser jevnlig kulturnyheter i tabloidavisene, samt et og annet sladreblad.  Da har jeg fått med meg at flere av bandmedlemmene har fått barn i denne ventetiden.  Noe som gjenspeiler seg i hele plata, både i tekster og sangtitler.

Det musikalske uttrykket på denne skiva kler bandet godt.  Helheten blir nær, var og ekte.  Tekstene er valgt på absolutt øverste hylle. Jeg har særlig lyst til å trekke fram Ola Bremnes sin tekst «Vinter».  At det går an å skrive så vakkert om den lange og kalde årstiden som de fleste av oss benytter til å sitte i ovnskroken og lengte til sommer eller et varmere sted. Og med Tores toner, blir låta perfekt. 
Jeg har nå rukket å høre gjennom skiva 3-4 ganger.  Og den blir bare finere og finere..  Det er noe som skjer en gang i blant, - Men bare med de alle fineste skivene.

Nå håper jeg inderlig at bandet snart vil holde en konsert «nær meg».  I tilfelle det skulle skje.  Ja, så tar jeg gjerne en ny «Ventetid».




tirsdag 23. august 2016

DAGENS BOK: KARIN ALVTEGEN – EN SANNSYNLIG HISTORIE




Fra cdon.no:
Helena får oppfylt en gammel drøm når hun og mannen kjøper en liten gård i Norrland for å drive et hotell. Men ekteskapet knaker i sammenføyningene, og snart er skilsmissen et faktum. Tilbake står Helena med hotellet, en ødelagt tilværelse og en ulykkelig tenåringsdatter. Finansmannen Anders' karriere har vært fremgangsrik. Men i takt med at pengene har strømmet inn, har tilværelsen blitt stadig mer meningsløs. På en landevei i Norrland utfordrer han skjebnen, lukker øynene, gir gass og tenker at nå får det gå som det går. Han våkner på sykehuset. Etter oppholdet der tar han inn på et lite hotell i en norrlandsk småby. Dette er en historie der to ulykkelige mennesker møtes og oppdager at vi faktisk kan forandre vår måte å betrakte tilværelsen, og at det finnes helt andre valg i livet enn dem vi kanskje tror. Med sikker hånd, sterk psykologisk ladning og en usvikelig evne til å blottlegge det dypt menneskelige skildrer Karin Alvtegen forhold, sorg, konfliktredsel, fordommer og kjærlighet.

Min kommentar:

Etter nå å ha lest den sjette boka av Karin Alvtegen, så har jeg funnet et mønster i hennes persongalleri.  Hun tar utgangspunkt i personer som står langt fra hverandre sosialt.  Deres veier krysses, og det viser seg av det kanskje er flere likheter enn forskjeller. ….  Eller kanskje ikke ?   

Har geografi, økonomi, familieforhold osv noe å si?  Vi får noen svar underveis i boka, men noe overlater forfatteren til oss som lesere å finne ut av. 

For min del var dessverre denne boka en bitteliten nedtur etter å ha lest de fem foregående som jeg likte bare bedre og bedre jo lenger uti serien jeg kom.  De forgående bøkene har jo vært så originale. I denne boka fikk vi skildret hvordan det gode liv på landsbygda i Sverige arter seg. Jeg må bare beklage, men dette ble litt for kjedelig for meg.  Jeg krever litt mer spenning enn det gir meg å lure på om det vil bli en liten romanse mellom mangemillionæren fra byen og hotellbestyrerinna fra bygda. Selv om det spes på med gamle og nye familiefeider, ja, - så hjelper ikke det så mye.

Men smak og behag kan man jo som kjent ikke distutere.  Så etter en gradvis stigning gjennom de første fem  bøkene, så tåler jeg godt at ikke den sjette boka svarte helt til mine forvetninger.

Jeg er nesten litt lei meg for at jeg ikke likte boka bedre, nettopp fordi at jeg likte Alvtegens tidligere bøker så innmari godt.  Men jeg får bare vente på neste bok, og glede meg til den.  Fordi jeg har slett ikke mista troen på Alvtegen etter denne sannsylige historien.

Men jeg må samtidig nevne at jeg snakket med en venninne av meg i går.  Hun holdt på med «En sannynlig historie» akkurat nå, men hun var fullstendig betatt, av boka, miljøet, folkene – ja alt. Jeg må legge til at hun ikke har lest de andre fem bøkene.

Nå er jeg nesten litt lei meg fordi jeg er ferdig med mitt høyst personlige «prosjekt Alvtegen». I løpet av en ukes tid har jeg hørt seks lydbøker av Karin Alvtegen.  Jeg har valgt å høre bøkene på svensk. Det har vært en fantastisk uke.  Fint vær og spennende bøker på øret.  Kan man bedre ha det?

Her finner du boka som  innbundet,  pocket , lydbok Mp3  og  til nedlastning.





mandag 22. august 2016

DAGENS BOK: KARIN ALVTEGEN – SKYGGE




Fra bokkilden.no:
Hvor mye er rikdom og berømmelse egentlig verd? Sønnen av nobelprisvinneren og forfatteren Axel Ragnerfeld bygger opp et helt firma i glansen av sin fars forfatterskap, og lever behagelig og utmerket av sin fars prestasjoner og berømmelse. Men da hushjelpen til den myteomspunne mannen dør, blir det opptakten til en avdekking av uhyggelige familiehemmeligheter, mystiske forsvinninger og mørke gjerninger.

Min kommentar:

Bok nr 5 av Karin Alvtegen er unnagjort, og dette blir bare bedre og bedre.  

Og til dere krimelskere; - Dette er faktisk en krim.  Her er det mange løse tråder, og jeg tvilte underveis på om det var mulig å nøste opp alle på den tiden vi hadde til rådighet i denne ene boka.  
Joda, både leseren og forfatteren kom i mål.  Og jeg er svært fornøyd med hvordan historien utviklet seg.  Jeg fikk opptil flere overraskelser underveis.  Noen små, og noen få store.

 Med dette friskt i minnet så kan jeg trygt anbefale denne boka.

Og har du ikke lest Karin Alvtegen enda, så skynd deg; - Du har virkelig noe å glede deg til.
God fornøyelse !

Her finner du boka som lydbok på cd  og til nedlastning


søndag 21. august 2016

DAGENS BOK: KARIN ALVTEGEN – SKAM




Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Maj-Britt er fet, og skammer seg over kroppen sin. Maten hjelper henne i å holde de vonde tankene på avstand. En strengt religiøs oppvekst og forbud mot all seksualitet gjør skammen over kroppen enda sterkere. Hun har mistet evnen og lysten til å være sammen med andre, og er blitt ond og avvisende. Monika er derimot en suksessrik lege, beundret av både kolleger og bekjente. Men også hun har vonde tanker og føler stor skam fordi hun lever mens broren er død, en død hun kunne ha avverget om hun hadde vært modig nok. Både Maj-Britt og Monika får opplevelser som gjenoppvekker de onde minnene, og livene deres blir forandret for alltid. Men det er først når de to møtes, at alt blir satt på spissen: Vil de komme til å forsone seg med sin fortid, med skammen?

Min kommentar:


Dette blir bare bedre og bedre.  Den fjerde boka av Karin Alvtegen er herved unnagjort. Og det må jeg bare si; - Denne forfatterens fantasi er grenseløs.  Jeg begriper ikke at det er mulig å finne på slike hovedpersoner og slike plott som denne dama gjør i bok etter bok.  

Alvtegen har blitt kalt krimdronning.  Men er dette egentllig en krim?  Joda, spenningen er tilstede.  Men det er vel egentlig like mye en sosialpsykologisk thriller vel så mye som en krimgåte.  

For det er ingen gåte, drap eller øvrig sak som skal løses i denne boken. Vi møter to kvinner som hver for seg sliter med skyldfølelse og skam. Disse to lever i hver sin ende av den sosiale rangstigen, men det legger i kortene at det vil skje et møte her.  Og hva vil skje da?

Her finner du den svenske lydboka

lørdag 20. august 2016

DAGENS BOK: KARIN ALVTEGEN – SVIK



Fra bokkilden.no:
"... Og slutten? Den er så skremmende at den sitter i deg i flere dager. Minst." Kurt Hanssen, Dagbladet
Når han benekter dette, opplever Eva løgnene hans som et utilgivelig svik, og i sinne og desperasjon bestemmer hun seg for å hevne seg.
Samtidig våker en ung mann ved en sykehusseng. I over to år har kjæresten hans ligget i koma. I hele denne tiden har Jonas stelt med og elsket henne. Nå begynner han å føle lengsel etter nærhet. Og han begynner å bli skuffet over Anna som nekter å våkne. Som svikter ham enda en gang.
Både Jonas og Evas oppførsel er konsekvenser av andres handlinger, og en dag krysses veiene deres ...
Karin Alvtegen er født i 1965 og bosatt i Stockholm. Hennes debutroman Skyld vakte oppsikt blant både norske og svenske kritikerne da den kom. Hennes bok nummer to Savn ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets utmerkelse Glasnyckeln. Bøkene hennes blir lest i 21 land, og Universal Pictures har kjøpt filmrettighetene til de to første bøkene hennes.

Min kommentar:

Fordelen med varme sommerdager, er at man rekker å høre mye på lydbøker.  Og nå er bok nr 3 i sommerens prosjekt Alvtegen unnagjort.  Jeg er aller mest imponert over damas originalitet.  Krimforfattere pleier vanligvis å holde seg til en serie med et persongalleri og det samme miljø som vi følger i bok etter bok.  Men Karin Alvtegen er fullstendig uforutsigbar. Som leser får jeg oppleve svært varierte miljø, og personene i hennes bøker er virkelig noe for seg selv.  Har aldri opplevd maken.  Jeg hører disse lydbøkene på svensk, og det er derfor ekstra stas av det er forfatteren selv som leser.


Denne boka er så original, men samtidlig svært troverdig.  Derfor blir det hele så skremmende.  Selv om jeg i utgangspunktet liker at Alvtegen skriver sine bøker som selvstendige historier, så skulle jeg svært gjerne ha lest litt videre om personene i denne boka.

Jeg anbefaler at dere hører disse lydbøkene på svensk.  "Svik" finner du her


fredag 19. august 2016

DAGENS BOK: KARIN ALVTEGEN – SAVN


Fra bokkilden.no:
"Hun har en sjelden evne til å rive med seg leseren. Avslutningen er sugende" Terningkast 5 - Aftenposten
Sibylla fins egentlig ikke. I femten år har hun levd utenfor samfunnet. Hun har vært en del av Stockholms uteliggermiljø og prøvd å overleve dag for dag. Alt hun eier og har, ligger i ryggsekken hennes. All hennes tid og alle hennes krefter går med til å skaffe mat for dagen og finne et sted å sove. Det hjelper henne å holde tankene borte fra fortiden, fra spørsmålene om grunnen til at livet hennes er blitt som det er blitt.
Men så skjer det som ikke skal skje. En natt er hun tilfeldigvis på helt feil sted. En mann blir drept, og altfor mange spor peker mot Sibylla som den skyldige. Ingen har spurt etter henne på femten år, men plutselig er hun Sveriges mest ettersøkte person.
Da boken utkom i Sverige, fikk Karin Alvtegen den prestisjetunge prisen Glasnyckeln for den beste nordiske spenningsromanen, og i 2002 fikk hun utmerkelsen Silverpocket for mer enn 30 000 solgte eksemplarer av boken. Hennes debutbok Skyld (Damm 2002) forbløffet anmelderne, og Karin Alvtegen ble raskt omtalt som et ytterst sjeldent skrivetalent. At hun fortjener en slik omtale, beviser hun også med denne boka som utgis i 16 land.

Min kommentar:

Da er jeg ferdig med bok nr to i sensommerens prosjekt som er å lese Karin Alvtegens bøker på nytt, og i rekkefølge.

Jeg digger bøker om outsidere.  Tenk deg, ei dame som lever på siden av samfunnet.  Ja, under radaren rett og slett.  Hun kommer egentlig fra en velstående familie.  Men hennes forhold til foreldrene er ikke det aller beste, forståelig nok, så derfor sier hun farvel til alt og alle, og lever sitt eget liv på sin egen måte  Jeg tar meg i å tenke; - Er det virkelig mulig å leve slik Sibulla gjør?  Tja, - kanskje i en periode.  Men du vil nok bli innhentet.  Forhåpentligvis ikke så hardt og brutalt som dama vi følger i denne boka.

Det som imponerer meg aller mest med Alvtegens forfatterskap er hvordan hun klarer å finne så originale historier til sine bøker.  Den dama må ha en en eventyrlig fantasi.
Andre forfattere, særlig innen krimsjangeren, lager en hovedperson hvor de spiller historien rundt. Man hos Alvtegen så følger hun temaer. Som varieres fra bok til bok.


Alvtegens bøker legges ofte under krimsjangeren.  Men de er så mye mer. Dette er kanskje en krimbok for deg som ikke liker krim.  Samtidig vil også du som digger krim ha stor glede av boka.
Anbefales !

Her finner du den svenske lydboka til nedlasting

torsdag 18. august 2016

DAGENS BOK: KARIN ALVTEGEN – SKYLD






Fra energica.no:

Peter Brolin sitter alene på Nyléns konditori. Han skylder enormt mye penger, han er helt ute av stand til å gjøre noe med sin situasjon, og han venter på enda et angstanfall.
Plutselig blir døren åpnet av en ukjent kvinne som kommer bort til bordet hans. Hun må åpenbart forveksle ham med noen andre, men før Peter rekker å oppklare misforståelsen, har hun forsvunnet igjen. Da hadde hun overlatt ham en liten pakke, og han hadde fått ett tusen kroner for å levere den til hennes mann. Pakken og det skremmende innholdet drar Peter inn i en marerittaktig jakt der han til slutt også blir tvunget til å møte skyggene fra sin egen fortid.
Denne debuten forbløffet de svenske anmelderne, og Karin Alvtegen ble raskt omtalt som et ytterst sjeldent skrivetalent. Boka hennes er oversatt til åtte språk.
                                 

Min kommentar:

For tiden er det ventetid på en del nye bøker hos Blindeforbundets lydbokbibliotek.  Men jeg venter, så har jeg funnet fram en del gamle lydbøker, som jeg har hatt liggende en stund.  Den første jeg har kopiert til mobilen min er en svensk lydbok av Karin Alvtegen.  Den heter «Skuld» på svensk, og som tidligere nevnt så liker jeg veldig godt å høre lydbøker av svenske forfattere på originalspråket.

I denne boka blir vi kjent med hovedpersonen Peter.  Han er på en måte både privatetterforsker, hjelper, bror og offer.  Hvorfor havner Peter i dette dramaet?  Og hvem er mannen han må hjelpe?  Er Peter etterforsker eller kanskje mistenkt?  Alt dette, i tillegg til en intens jakt på den skyldige gjør dette til en underholdende krimbok. 


Dette er denne forfatterens første bok,  Og ut fra det jeg har fått presentert her, så kommer jeg nok til å ta fatt på flere av Alvtegen-bøkene jeg har liggende.

Her er bøkene (svensk utgave) som pocket,  E-bok og til nedlasting